Featured Video Play Icon

BITCOIN: Balon mu Devrim mi?

Dirençte sat destekte al. Dip yaptı. Aşağı saldı. Hacim yeterli. Rsi uyumsuzluk var. Boğa daha bitmedi. Ayılar güçleniyor…

Herhalde bu tabirleri bilmeyen ya da en azından duymayan kalmamıştır diye tahmin ediyorum. Bitcoin. Sıradan insanı tablolarla haşır neşir eden, borsayla ilgilendiren, yepyeni “merkeziyetsiz para birimimiz”. Ama şu an için sadece adı üstünde “para birimi”. Çok çok kısıtlı bir kullanım alanı var. Kimine göre geleceğin para birimi, kimine göre ise tarihin en büyük balonu.

Ama gerçekte bitcoin ne? Çok bilgisi olmayanlar için kısaca nasıl çalıştığından bahsedelim. Sonra. Büyük bir devrimden mi bahsediyoruz yoksa gerçekten büyük bir dolandırıcılık ile mi karşı karşıyayız. Onu bir konuşalım.

Konuya girmeden önce bu videonun sponsoru olan ByBit’e teşekkür etmek istiyorum. Blockchain’den bol bol bahsetmiştik biliyorsunuz daha önce. ByBit ise bu teknolojiyi baz alarak şu anda en hızlı büyüyen kripto para borsalarından biri. 2 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan ByBit özellikle kaldıraçlı işlemlerde günlük 7 milyar dolarlık hacmi ile inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bunun yanında Bulut Madenciliği ile ethereum kazanmanıza da olanak sağlıyor. Özellikle kaldıraçlı işlemlere odaklanan ByBit’i rakiplerinden ayıran özellik ise Soğuk Cüzdan ile, Pazar derinliği ile ve bakım nedeniyle kapanma oranının neredeyse sıfır olması 7/24 güvenli işlem imkanı sunmasıdır.

Türkçe desteği de bulunan ve birçok popüler coin ve token’ı bulabileceğiniz borsada şu anda çok iyi bir fırsat var. ByBit yakın zamanda son zamanların en popüler coini Doge Coini de listeledi ve şu anda 300 bin dolarlık Doge Coin kazanma fırsatı devam ediyor. DOGEWOW kodunu Ödül Merkezine girerek siz de bu pastadan pay alabilirsiniz. Bunun yanında referans kampanyası ile de 10 bin dolarlık ödül pastasından da payınızı alabilirsiniz.  Büyük markalarla sponsorluk anlaşmaları bulunan ve UNICEF ile sosyal sorumluluk projelerine de büyük destek veren bu borsaya katılıp işlem yapmak için açıklamalardaki linke tıklayabilirsiniz.

Bitcoin. İnternetin hayat verdiği, çok güçlü bilgisayarlar ve en önemlisi insanların yeni bir para sistemi isteğine dayanan bir dijital para birimi.

Temelde bitcoin ile dolar veya lira gibi yaygın para birimleri bir açıdan çok farklı değil. Bazı mağazalar, çevrimiçi veya çevrimdışı olarak bu para birimini kabul etmeye başladılar. Microsoft ürünlerini yine bitcoin ile alabiliyor, Expedia’dan uçak bileti alabiliyorsunuz. Bu açıdan benzerler.

Ancak dolar veya liradan en büyük farkı “merkeziyetsizliği”. Bitcoin’i kontrol eden herhangi bir sistem, bir otorite, bir “merkez” bulunmuyor. Ve kimine göre de zaten en büyük olayı bu. Geleneksel bankacılık ve borsa sistemi devletlerin müdahalesine çok açık olduğu için “bitcoin” insanların bir tür başkaldırı olarak görülüyor.

Kaldı ki bahsettiğimiz gibi bitcoin ile aslında normal para ile yapabildiğiniz birçok şeyi yapabiliyorsunuz şu anda. İstediğiniz bir borsadan bitcoininizi alarak dijital cüzdanınıza aktardığınızda herhangi bir bankaya ya da aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan alış-veriş yapabiliyorsunuz.

Bu “aracıları” aradan çıkardığınızda hem işlem maliyetleri hem de süreleri açısından bitcoin avantaj sağlayabiliyor. Ancak en önemlisi tüm bu işlemleri tamamen “anonim” olarak yapabiliyorsunuz. En büyük tartışmalardan biri de burada ortaya çıkıyor. İki kişi arasındaki herhangi bir ürün veya hizmetin alışverişi neredeyse tamamen gizli ve devletlerin kontrolünden uzak bir şekilde gerçekleşiyor.

Bu konuyu çok detaylı konuşacağız birazdan ama dediğim gibi önce çok fikri olmayanlar için kısaca bu bitcoin nereden çıktı ve nasıl çalışıyor bir bakalım.

Bitcoin bir tür internet efsanesinden doğuyor aslında. 2008’de Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi veya grup Bitcoin’i detayları ile açıkladıkları bir makale yayınladı. Bu makalede özellikle 2008 yılında tüm dünyada yaşanan ciddi ekonomik krize vurgu yapılarak hükümetlerin kontrolündeki para birimlerinin ve genel anlamda bankacılık sisteminin sonunun geldiğini, yeni dünyaya uygun merkeziyetsiz yeni bir para birimine ihtiyaç duyulduğundan bahsediliyordu.

Basit anlamda bitcoin paranın daha saf haliydi. Sıradan insanların kendi kararlarını verebildiği, kendi kontrolündeki bir rüya gibi.

2009’da Satoshi Nakamoto ilk Bitcoin uygulamasını yayınlayıp ilk bitcoinleri de madencilik tabiri ile “kazacaktı”.

Sonrası zaten bir çığ gibi. Kulaktan kulağa. İnanılmaz bir hızla bu “rüya” bir salgın gibi yayılacaktı.

O zamandan bu yana varlığını sürdüren bu yeni dijital parayı insanlar kullanmaya başladıkça şirketler de kabul etmeye ve desteklemeye ve hatta bazı ülkeler resmi olarak kabul etmeye bile başladı.

Peki nasıl çalışıyor bu bitcoin. İlk olarak. Bitcoin P2P ağını baz alır. Yani eşler arası, kişiler ya da kurumlar arası doğrudan iletişim kurulan bir ağı. Dosya paylaşımı yapılan sistemlere çok benzer bir çalışma sistemi vardır.

Yani bitcoin’le ilgili işlemlerin yürütüldüğü bir merkez ya da merkezi bilgisayar söz konusu değil. Her bir kullanıcı bir ağın parçasıdır ve kolektif olarak bitcoin üretimi ve işlemlerin kaydı için gerekli işlem gücünü paylaşırlar. İşte bu paylaşım bitcoini merkeziyetsiz ve denetimden uzak kılar. Denetleyebileceğiniz bir kurum ya da kuruluş yok ortada.

Tam da bu noktada şu soru akıllara geliyor: Bitcoin ne kadar meşru? Yani en genel anlamda. İnternette bir gece kim ya da kimler tarafından çıkarıldığı belli olmayan bir dijital para birimi nasıl bir “değere” sahip olabilir. Ekonomistler buna paranın tarihi ile başlayarak oldukça felsefi bir açıklama getirebilirler ancak kısa cevap vermek gerekirse: tüm para birimlerinin değeri insanların onlara atfettiği değere göre belirlenir. Çoğunluk bir değer üzerinde anlaştığında o bitcoin değil bir kül tablası bile olabilir, alış-verişte kullanılabilir.

Ancak özellikle bitcoin’in üstü kapalı vadettiği radikal değişim ve sistemi alt-üst etme ümidi özellikle geleneksel bankacılık sistemine güvenmeyen özgürlükçü kesim tarafından benimsenmesine olanak sağladı. Fakat bu vaat bir kesim için ne kadar değerli görülse de bitcoin’i başka bir nedenle çok seven başka bir kesim de var. Spekülatörler.

İşler de bu noktada biraz korkutucu hale geliyor.

Spekülatörler, daha ziyade elinde bulundurduğu para veya medya gücü ile piyasayı manipüle eden manipülatörler nedeniyle geleneksel bir para biriminde on yıllarca sürecek değişimler bitcoin’de bir gecede, bazen birkaç dakikada gerçekleşebiliyor. 2017’de özellikle inanılmaz bir dalgalanma ile 1000 doların altından 17000 dolara kadar çıkmıştı fiyatı.

Bu kadar dalgalı seyreden bir birim için de birçok insan, özellikle uzmanlar çok olumlu düşünmeyebiliyor. O nedenle bitcoin’i 90’lardaki nokta.com balonuna benzetenler de oldukça fazla. Ya da Amerika’daki mortgage krizine. Önünde sonunda patlayacak bir balon benzetmesi yapanlar.

Ayrıca. İşin bir de garip tarafı şu. Özellikle merkeziyetsiz olduğu için yepyeni bir sistem iddiası bulunan bitcoin’i alıp satmak için ihtiyaç duyduğumuz borsalar ile bir çıkmaza giriliyor aslında. Çünkü kimlik bilgilerinizle kayıt olduğunuz bu borsalar biliyorsunuz gayet devletler tarafından kontrol edilebilirler.

Tabi bu işin masum tarafı. Bunu sorun etmeyenler olabilir. Fakat bir de bu borsalar hacker’ların da hedefinde olabiliyor. Henüz bitcoin’in çalıştığı blockchain teknolojisini hakcleyebilecek durumda değiller. Fakat borsalar, özellikle küçük borsalar hedef olabilirler. 2014 yılında Japonya merkezli Mt Gox borsası o zamanlar dünyadaki bitcoin akışının neredeyse 4te 3’ünü gerçekleştiriyordu. Ancak bir DDoS saldırısı sonucunda 850 bin bitcoin bir anda yok oldu. Bir daha geri dönmemek üzere. Bunun bugün olduğunu düşünsenize? Yani borsalar bu devrimin yumuşak karnı desek yeridir.

Elbette bitcoin ile ilgili kara para aklama, yasadışı alışveriş ve vergi kaçakçılığını kolaylaştırması gibi yığınla başka iddia da mevcut. Önceden denizaşırı ülkelerde hesap açıp “kara” paralarını kaçırmaya çalışan insanlar bunu artık birkaç dakikada hiç zorlanmadan yapabiliyor, yasadışı paralarını denetimsiz bir şekilde saklayabiliyorlar.

Bir sürü iddia, bir sürü etik ve yasal sorun. Fakat tüm bunlara rağmen bitcoin çok uzun süredir varlığını koruyabildi ve uzun süre korumaya da devam edecek gibi görünüyor.

Bu da mesafeli duran birçok ekonomist veya uzmanın paranın geleceği ile ilgili sorular sormasına neden oluyor.

Bir şey şu an için kesin gibi. Değeri bu kadar dalgalı, teknik terimle volatile olan bir para birimi şu aşamada bir tür hızlı zengin olma hayalini beslemekten öteye gidemeyecek. Öncelikle geleneksel para birimlerinin yerini alabilmesi için market alışverişi dahil olmak üzere her alanda kullanılabilecek dengeli bir değere ve bu anlamda her yerde kabul görmesine ihtiyaç var.

O nedenle dünya yüzyıllardır kullandığı paraları çöpe atmaya hazır mı? Sanırım henüz değil. Ya da bitcoin ileride tarihe karışacak fakat asıl baz aldığı daha önce de konuştuğumuz blockchain teknolojisi asıl devrimi mi yaratacak?

Diğer taraftan bitcoin ile birlikte binlerce yeni coin de çıktı biliyorsunuz. Hepsi bir şeyler vadediyor. Kimi hiçbir şey vadetmemeyi vadediyor. Bitcoin’e alternatif olarak ise bir para birimi olmaktan sa bir finansal platform olan Ethereum görülüyor.

Yine blockchain teknolojisini kullanan ethereum “akıllı sözleşmeler” ile iş hayatı ile birlikte günlük hayatta da aşırı zaman alan sayısız işlemi kolaylaştırmayı vadediyor.

 Yani geleneksel paranın yerini alıp almayacağını bilmiyoruz fakat neredeyse herkesin hemfikir olduğu konu blockchain teknolojisinin bir devrim yaratacağı.

Ve son olarak bitcoin ve aslında tüm coinlerin çözmesi gereken çok önemli bir sorun da var. Enerji sorunu. Dijital paraların üretimi ve kaydedilmesi için inanılmaz bir enerji sarfiyatı gerekli ve bu da tahmin edilemeyecek düzeyde bir karbon salınımı getiriyor beraberinde. Tek bir bitcoin işleminin 9 tane evin tüm günde harcadığı enerjiye eşdeğer olduğu söyleniyor. Bu da bir devrim gerçekleşecekse çözülmesi gereken sorunlardan.

Ancak elbette hiçbir konuda kesin konuşmamak gerekiyor. Bitcoin veya başka bir dijital para birimi gerçekten geleneksel birimleri tahtından edebilir de. Bekleyip görmemiz gerekiyor.

Tabi bitirmeden burada herhangi bir yatırım tavsiyesi bulunmamaktadır. Dijital paranın çok yüksek riskli bir yatırım aracı olduğunu unutmayın.

Bitirmeden bu videonun sponsoru olan ByBit’e de açıklamalardaki linkten üye olabilirsiniz.

Ve her zaman olduğu gibi.

Tekrar görüşene dek.

İyi ki varsınız.

Sevgiler.

Sponsor:

💎 10.000 USDT Bonus Kazanma Şansı – Referans Ol Kazanma Şansı Yakala 👉 https://bit.ly/3ziVAKm

🐕 300.000 USDT’lik Doge Ödülleri 👉 https://bit.ly/3vbYpKc

🚨 Daha Fazla Bilgi için Bybit Türk Telegram Sayfamıza Katılın 👉 https://bit.ly/3xfe8ta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.